上海中考英语

上海中考英语

【范文精选】上海中考英语

【范文大全】上海中考英语

【专家解析】上海中考英语

【优秀范文】上海中考英语

范文一:2013上海中考英语

2013上海中考英语

I. Listening comprehension(听力理解) (共30分)

A. Listen and choose the right picture(根据你听到的内容,选出相应的图片) (6分

)

1._______ 2. _______ 3. _______ 4. _______ 5. _______ 6. _______

B. Listen to the dialogue and choose the best answer to the question you hear(根据你听到的对话和问题,选出最恰当的答案) (10分)

7. A)$700. B)$500. C)$300. D)$200.

8. A)English. B)French. C)Chinese. D)Canadian.

9. A)Jane’s. B)Peter’s. C)Betty’s. D)Sally’s.

10.A)Father’s Day. B)Mother’s Day. C)Teachers’ Day. D)Children’s Day.

11.A)He asked his teacher for help.

B)He worked it out himself.

C)He asked his classmate for help.

D)He found the answer from the Internet.

12.A)Because Lisa’s dad is strict.

B)Because he didn’t buy a gift.

C)Because Lisa’s dad does n’t like him.

D)Because he’s never met Lisa’s dad.

13.A)Mother and son. B)Teacher and student.

C)Doctor and patient. D)Waitress and customer.

14.A)Hong Kong. B)Museums. C)Travelling. D)Food.

15.A)In a bank. B)In a restaurant.

C)In a bookstore. D)In a hotel.

16.A)She wants to work for Mr.Jones.

B)Mr.Jones can fix the recorder.

C)She wants to meet Mr.Jones.

D)Mr.Jones needs a recorder.

C. Listen to the passage and tell whether the following statements are true or false.(判断下列句子是否符合你听到的短文内容,符合的用“T”表示,不符合的用“F ”表示) (7分)

17.One day, Henry took his son to the country by train.

18.They stayed with a poor family to know about the life there.

19.Tom told his father that he didn’t like his trip to the country.

20.There were several pet cats and dogs in Tom’s home.

21.Tom’s family hung lanterns in their garden at festival times.

22.People on the farm got flesh food from the supermarket.

23.The writer wants to tell us to enjoy what we already have.

D. Listen to the passage and complete the following sentences(听短文,完成下列内容。每空格限填一词) (7分)

24.Susan is a__________ schoolgirl in a small town in

California.

25.In her spare time,Susan likes to__________ to pop music.

26.Susan is only__________ years old and she is good at skating.

27.Whatever Michael teaches her,Susan can do it__________.

28.After training she__________ usually plays computer games with her__________.

29.Susan prefers to__________ at home on weekends.

30.On__________ mornings,Susan’s father always makes breakfast for her

2013上海中考英语

I. Listening comprehension(听力理解) (共30分)

A. Listen and choose the right picture(根据你听到的内容,选出相应的图片) (6分

)

1._______ 2. _______ 3. _______ 4. _______ 5. _______ 6. _______

B. Listen to the dialogue and choose the best answer to the question you hear(根据你听到的对话和问题,选出最恰当的答案) (10分)

7. A)$700. B)$500. C)$300. D)$200.

8. A)English. B)French. C)Chinese. D)Canadian.

9. A)Jane’s. B)Peter’s. C)Betty’s. D)Sally’s.

10.A)Father’s Day. B)Mother’s Day. C)Teachers’ Day. D)Children’s Day.

11.A)He asked his teacher for help.

B)He worked it out himself.

C)He asked his classmate for help.

D)He found the answer from the Internet.

12.A)Because Lisa’s dad is strict.

B)Because he didn’t buy a gift.

C)Because Lisa’s dad does n’t like him.

D)Because he’s never met Lisa’s dad.

13.A)Mother and son. B)Teacher and student.

C)Doctor and patient. D)Waitress and customer.

14.A)Hong Kong. B)Museums. C)Travelling. D)Food.

15.A)In a bank. B)In a restaurant.

C)In a bookstore. D)In a hotel.

16.A)She wants to work for Mr.Jones.

B)Mr.Jones can fix the recorder.

C)She wants to meet Mr.Jones.

D)Mr.Jones needs a recorder.

C. Listen to the passage and tell whether the following statements are true or false.(判断下列句子是否符合你听到的短文内容,符合的用“T”表示,不符合的用“F ”表示) (7分)

17.One day, Henry took his son to the country by train.

18.They stayed with a poor family to know about the life there.

19.Tom told his father that he didn’t like his trip to the country.

20.There were several pet cats and dogs in Tom’s home.

21.Tom’s family hung lanterns in their garden at festival times.

22.People on the farm got flesh food from the supermarket.

23.The writer wants to tell us to enjoy what we already have.

D. Listen to the passage and complete the following sentences(听短文,完成下列内容。每空格限填一词) (7分)

24.Susan is a__________ schoolgirl in a small town in

California.

25.In her spare time,Susan likes to__________ to pop music.

26.Susan is only__________ years old and she is good at skating.

27.Whatever Michael teaches her,Susan can do it__________.

28.After training she__________ usually plays computer games with her__________.

29.Susan prefers to__________ at home on weekends.

30.On__________ mornings,Susan’s father always makes breakfast for her

范文二:上海2011中考英语模拟卷

初三英语复习(2)

一、选择题

( )1.A friend of _____came here yesterday.

A.my B.his C.him D.himself

( )2.______pencil-box is beautiful.But______is more beautiful than______.

A.Toms,my,he B.Tom's,mine,his C.Tom's,mine,him D.Tom's,my,his

( )3.Don't you let_____help you?

A.I and my friend B.my friend and I C.my friend and him D.my friend and I to

( )4.______have been chosen.

A.I,you,and he B.He,you and I C.You,he and I D. You,he and me

( )5.We bought ______English-Chinese dictionaries.

A. us B. ours C.ourselves D.to us

( )6.There are some new books in the school library.They are_____books.

A.child B.childrens' C. children D.children's

( )7.Meimei's handwriting is better than any other_______in her class.

A.students B.student C.student's D.students'

( )8.The hospital is bit far from here.It's about_______.

A.forty minutes's walk B.forty minute's walk

C.forty minutes walk D.forty minutes' walk

( )9.I found my black cat in____room.

A.Jim and Mike B.Jim and Mike's C.Jin's and Mike's D.Jin's and Mike

( )10.How much are the_____?

A. bread B.meats C. potatos D.tomatoes

( )11.There are_____and______on the table.

A.two boxes cakes;four bottle of oranges B.two boxes cake;four bottle of orange

C.two boxes of cakes;four bottles of orange D.two box of cakes;four bottles of oranges

( )12.Lucy is_____of all.

A. young B.younger C. youngest D. the youngest

( )13.Of all the students in our class.Betty writes______.

A.very carefully B. most carefully C. more carefully D. most careful

( )14Can you do the work with_____money and_______people?

A. Less,fewer B. Fewer,less C. Little,less D.least,fewer

( )15.Chinese is the language spoken by the_______number of the people in the world,but it's not as________as English.

A.largest;widely spoken B. large;wide spoken C.larger;widely spoken D.largest;wide speaking

( )16.Bob is______of the two boys.Mary is_____of the three girls.

A.tall,short B. Taller,the shorter C.tallest,the shortest D.the taller,the shortest

( )17.He drives much_____than he did three years ago.

A.careful B. carefully C.more careful D. more carefully

( )18.It_____me two hours to get there by bus.

A.spent B. took C.used D. paid

( )19.I feel hungry.Please______me something to eat.

A.take B.bring C.carry D.pull

( )20.---Do you know_____now? ---In the People's Hotel.

A.Where is Tom working B.Where did Tom work

C.Where Tom is working D.Where Tom worked

( )21.It's raining.______the raincoat with you when you go out.

A.Bring B.Take C.put D.Took

( )22.The Young Pioneer______water for the old man every day.

A.carry B.bring C.takes D.carries

( )23.I can______you my dictionary,but you can______it for only a week.

A.borrow,return B. lend,borrow C.lend,keep D.lend,return

( )24.The man doesn't know how to______this word in English.

A.speak B.tell C.talk D.say

( )25.We'll go to______a film instead of______a book in bed.

A. read;look B.see;read C.see;reading D.watch;look at

一、完形填空

The famous British inventor George Stephenson was born in 1781 and died in 1848.One of his

most important invention was the train.He___26.___his first train when he was forty-four years old.When he was experimenting with the stream engine(蒸汽机)on the train,he met the__27.___from other fields,the newspaper journalists and the gentlemen in the country.They said that the noise and the smoke would__28.____cows,horses,and sheep,that the engine would burst(爆炸)and that hot coals from it would set fire to their hourses.At that time,___29.___people believed what they said.George Stephenson___30.____the people that the train could go on small___31.____,and could pull carriages of goods and passengers but there was no great danger to them.It was a very____32.___matter for him to make them believe.However,after___33.___he was able to do it and the first train that was driven by Stephenson himself____34.____what he said.

The first day when the people along the way heard the noises of the train in the distance and saw

it___35.___quickly to them,they ran back home as quickly as they could and closed their doors for

they thought of it as a monster(妖怪).They did not dare to come out until it had passed.

( )26.A.made B.bought C.introduced D.did

( )27.A success B.trouble C.people D.pleasure

( )28.A.buy B.take away C.interest D.kill

( )29.A.most B.few C. only a few D.the rich

( )30.A.said B. spoken C.told D.warned

( )31.A. roads B. rivers C.stream D.railways

( )32.A.easy B.difficult C.pleasant D.light

( )33.A.sometime B.some time C.some times D.sometimes

( )34.A.belived B.seemed C.sensed D.proved

( )35.A.run B.to run C.running D.runner

三、阅读理解

(A)

In general,people talk about two groups of color:warm color and cool colors.Scientists think that there are also two groups of people:people who prefer warm colors and people who prefer cool colors. The warm colors are red,orange and yellow.Where there are warm colors and a lot of light,people usually want to be active.People think that what red symbolizes(代表) is exciting sociable(善交际的)people who like to be with others like red.The cool colors are green,blue and purple.These colors

unlike warm colors,are relaxing.Where there are cool colors,people there are usually quiet.People who like to spend time alone often prefer blue.

Red may be exciting but one scientist says that time seems to pass more slow in a room with warm colors than in a room with cool colors.He suggested that a warm color such red or orange,is a good color for a living room or a restaurant.People who are relaxing or eating don't want time to pass quickly.

Cool colors are better for offices or factories as the people who work there want time to pass quickly.Scientist don't know why people think some colors are warm and other colors are cool.

However,almost everyone agree that warm colors remind people of warm days and cool colors remind them of cool days.Because in the north the sun is low during a winter,the sunlight appears quite blue.Because it is higher during summer,the hot summer sunlight appears yellow.

根据短文内容,判断正(T)误(F)

( )36.When people talk about two groups of people,they mean those that like warm colors and like cool.

( )37.The warm colors are red,purple and yellow.

( )38.The people who like warm colors are very easy to get on with others.

( )39.The persons who are relaxing don't want to pass slowly.

( )40.The best title of the passages"Colors and People".

(B)

Learn to relax.Overwork is the main reason why so many students feel tired and stressed(紧张).Cut down some of the jobs you need to do each day so that you can only focus on the most important things.Leave time for activities that are relaxing and fun.This might mean reading a good book.Listening to the music,going for a walk or taking a relaxing bath.

Get a good night's sleep.Getting enough sleep will help you keep your body and mind in the best form.If you stay up late and need to get up early for school the next day,you may not be able to concentrate(集中)on the things you need to do.

Exercise regularly and eat well.Don't rush though your meals.Eat less junk food(垃圾食品)or fast food.Eat healthy food instead.

Get to know pleasant people.Some people are while others not.Choose optimistic people as your friends and spend more time with them and you'll be as happy as them.

Learn to be calm(平静)when you face any problem.Find out the best opinion from those that are in your mind.Knowing that you are able to solve problems is a good way to build up your self-confidence(自信).

Have a happy attitude(态度).Your attitude decides the way you see things.Is your cup half full or half empty?Learn to think more positively(积极地)about the difficulties you face.

( )41.What's the main idea of the article?

A.Don't work or study too hard. B.What kind of relaxing activities can we do?

C.Getting enough sleep,exercising regularly and eating healthily are very important.

D.How to feel relaxed and happy under the stress of study and work.

( )42.What's the meaning of the underlined word?

A.主动的 B. 认真的 C. 乐观的 D. 轻松的

( )43.Which statement is right?

A.We need to do as many things as possible each day

B.Enough sleep is very necessary for keeping us in top form in both body and mind.

C.We should save our time in eating.

D.We should try to make as many friends as possible.

( )44.To be away from worries, which point is not mentioned in this article?

A.Going to a psychologist(心理学家)for help.

B.Find time to do the favorite things.

C.Making sure which things are the most important and which people can make us relaxed and happy.

D.Having an active attitude towards life.

( )45.According to the writer,one should regard his "cup"________.

A. A cup B.half full C. empty D.half empty

(C)

Ladwig van Beethoven was born in Bonn,in 1770.Both his father and grandfather were singers and musicians in the court of the prince of Bonn(波恩王朝),Germany,Little Beethoven's grandfather was a good musician,but he died when Beethoven was three years old.His father,Johann,was not so good a musician as his grandfather and less talented than his son.

Mr.Beethoven could tell that his son had a lot of musician talent.When Beethoven was only four years old,his father started teaching him to play the piano.He was so little that he had to stand on a stool to reach the keys.Johann wasn't a very good father or teacher.He often drank too much alcohol(酒)and little Beethoven worked very hard.It seemed as if Johann only wanted to make himself famous by trying to become the father of a great musician.At the age of eight, Beethoven had become a pretty good piano player.His father asked people to their home and charged them money to hear his son play.It was not good enough for Beethoven to play for money at his age.Johann really didn't know to be a good father and teacher,Johann was not a good husband either.His heavy drink caused great hardship to the family,especially for his wife.Beethoven loved his mother very much,but she died when Beethoven was seventeen.Beethoven was born musician,but he could hardly have a happy childhood.

( )46.Beethoven's first piano teacher was_______.

A.his mother B.his father C. His grandfather D.someone else

( )47.Beethoven's grandfather was_______.

A.a better musician than his son B.a musician as good as Johann

C.less talented than his son D.as talented as his grandson

( )48.It seemed as if Johann cared about_______.

A.his son's future very much B.his son education

C.his fame as the father of a great musician D.his son's fame

( )49.Beethoven was_______in his childhood.

A .happy B. Loved his parents C.not happy D.carefree(无忧无虑)

( )50.Which of the following is not true?

A.Johann wasn't a very good father or teacher.

B. Beethoven could hardly have a happy childhood.

C.Beethoven's grandfather was a good musician.

D.His father asked people to their home and didn't charge them money to hear his son play

(D)

One afternoon,a woman life-guard(救生员)was on duty.Suddenly she heard a cry from the s_ __51.__.When she saw a boy struggling in the water and crying for h__52.____,she at once took up a lifebuoy(救生圈)tired with a rope and t___53.___it over to the boy.The boy got h__54.____of it and

did his best to swim t__55.____the beach.The life-guard's was going all out to p___56.___the child o___57.____of the water.At last the child was s___58.___.

The child shook the life-guard's h__59.____and said,"Thank you for saving me.""It's my duty,"the woman said,"but remember not to go any father when s__60.____next time."

51.__________52.___________53.___________54.___________55.___________

56.__________57.___________58.___________55.___________56.___________

61.Where does Tina live?

_______________________________________________________________________

62.Are her two brothers students?

________________________________________________________________________

63.What is her father?

________________________________________________________________________

64.Is her favorite subject math?

________________________________________________________________________

65.What is her pet's name?

________________________________________________________________________

四.作文“ 我为自己感到骄傲”

Writing at least 60 words about the topic"I am proud of my self"

Use the following points as a reference:

♦What kind of person are you?

♦What makes you proud of yourself(give an example/examples)

♦why are you proud of yourself?

I am proud of my self

范文三:2011年上海中考英语答案

2011年上海中考英语听力答案

来源:上海中考网 文章作者:上海学而思中考研究中心 2011-06-19 20:19:04

[标签:上海中考 中考英语]

2011年上海中考英语部分答案,听力部分、词汇和语法、读写部分答案,如下: 2011年上海中考英语词汇和语法答案

2011年上海中考英语读写部分答案

第一部分听力

part 1 1-6:

1.E

2.B

3.A

4.G

5.C

6.D

根据对话,选出最恰当的答案7-16:

7.A

8.D

9.A

10.C

11.B

12.A

13.B

14.C

15.B

T F选择:

17.T

18.T

19.F

20.T

21.F

22.F

23.T

填空选择:

24.homework

25.buy

26.Shopping

27.safe

28.twenty

29.anywhere

30.travel

2011年上海中考英语词汇和语法答案

来源:上海中考网 文章作者:上海学而思中考研究中心 2011-06-19 20:26:41

[标签:上海中考 中考英语]

2011年上海中考英语词汇和语法答案

2011年上海中考英语第二部分词汇和语法答案

选择最恰当的答案31-56:

32.A

33.B

34.D

35.A

36.B

37.C

38.D

39.A

40.D

41.C

42.C

43.D

44.D

45.B

46.A

47.D

48.B

49.C

50.D

51.A

52.C

53.B

54.B

55.C

根据所给单词填空57-64题:

57.eleventh

58.Finally

59.useful

60.himself

61.attract

62.impossible

63.pollution

64.artist

改写句子,填空65-70:

65.don't keep

66.How often

67.What a

68.whether are

69.be invited

70.neither nor

2011年上海中考英语读写部分答案

来源:上海中考网 文章作者:上海学而思中考研究中心 2011-06-19 20:40:02

[标签:上海中考 中考英语]

2011年上海中考英语读写部分答案

2011年上海中考英语第三部分读写答案

阅读判断:

71.F

73.T

74.F

75.T

76.T

77.F

跟进短文,选择最恰当的答案(78-84):

78.B

79.A

80.D

81.D

82.A

83.C

84.B

跟进短文,选择最恰当的单词或词语(85-91):

85.C

86.A

87.D

88.C

89.B

90.A

91.B

首字母填空:

92.changed

93.much

94.team

95.performance

96.Besides

97.easily

98.successful

回答问题:

99. When she was in high school.

100. She started volunteering to help the old.

101.Because she shared her life story with her children and grandchildren. 102.She worked in a care centre.

103.It's about 30 minutes'wolk.

104. Yes, she did.

105. As a volunteer, we can help others and make friend with them. This also enrich our life.(此为开放题,答案合理即可)

范文四:2014上海中考英语试题

2014上海中考英语试题

(满分150分,考试时间100分钟)

Part 1 Listening (第一部分 听力)

I. Listening Comprehension.(听力理解) (共30分)

A. Listen and choose the right picture(根据你听到的内容,选出相应的图片)(6分)

1、 ___ 2、___ 3、___ 4、___ 5、___ 6、___

B.Listen to the dialogue and choose the best answer to the question you hear. (根据你所听到的对话和问题,选出最恰当的答案) (8分)

7. A) Chemistry.

8. A) A hamburger.

9. A) Tired.

11. A) Fifteen minutes’walk. B) History. B) A fruit salad. B) Surprised. C) English. C) A hot-dog. C) Excited. B) Fifteen minutes’ bus ride. D) Maths. D) A sandwich. D) Frightened. 10. A) Watch TV. B) Play football. C) Go to the cinema. D) Read a book.

C) Fifty minutes’ walk.

12. A) Thursday. B) Friday. C) Saturday. D) Fifty minutes’ bus ride. D) Sunday.

D) Jobs.

C) In the theatre. D) In the hotel. 13. A) Trips. B) Computers. C) Parents. 14. A) At the beach. B) At the airport.

C. Listento thepassage and tell whether the following statements are true or false (判断下列句子是否符合你听到的短文内容,符合的用“T”表示,不符合的用“F”表示)(6分)

15. My aunt and uncle sent me a bottle of honey as a birthday present last year.

16. The smell of my hair attracted lots of bees when I went outside.

17. I jumped into my neighbour’s swimming pool to stay away from the bees.

18. When I climbed out of the pool, the bees were still flying around. 19. My aunt and uncle wrote me a letter and apologized to me.

20. This is a story about my unforgettable birthday present.

D. Listen to the passage and complete the following sentences(听短文,完成下列内容。每空格限填一词)(10分)

21. Dan Carter lives in London and works as __________ __________ there.

22. Dan and I stay in touch __________ __________ and sometimes we call each other.

23. When I __________ __________ or when I need to talk to somebody, I can always call Dan.

24. Dan is always __________ __________ everything and he never says sorry.

25. One day, we arranged to meet __________ __________ to play football, but Dan didn’t come on time.

(第二部分 语音、语法和词汇)

II. Choose the best answer(选择最恰当的答案)(共20分)

26. Garden School is very famous and it’s Mary’s underlined word?

A)/fɜːst/ B) /fi:st / C) /fri:st / D) /frist /

27. Do you see that good-looking young man? ____________ is a famous Korean film star.

A) He B) His C) Him D) Himself

28. More and more people in Shanghai choose to go to work__________ underground.

A) in B) with C) by D) for

29. Students are encouraged to share their learning experience__________ their classmates.

A) to B) in C) at D) with

30. The traffic is moving very slowly as so many cars_______ on their way back to Shanghai.

A) am B) is C) are D) be

31. —_________ can you finish the report on food safety? —— In two days.

A) How far B) How much C) How often D) How soon

32. Old Mr. Black lives happily with his three dogs. ___________ of them are part of his family.

A) Both B) All C) None D) Neither

33. Air pollution has become__________ than ever before. We must do something to stop it.

A) serious B) more serious C) most serious

34. _____ carefully, Michael! There’s a school ahead. D) the most serious

A) Drive B) To drive C) Drove D) Driving

35. All passengers __________ go through safety check before they take a plane.

A) can B) may C) must D) ought

36. — Would you like to go to the cartoon show with me?

— It sounds like fun, __________ I’m too busy.

A) so B) for C) or D) but

37. John didn’t give up looking for a job __________ he got an offer from a German company.

A) until B) since C) because D) if

38. Aunt Lucy will tell us something about her trip to Australia when she ________________ back.

A) came B) comes C) would come D) will come

39. The robot can help me sweep the floor. __________ smart invention it is!

A) What B) What a C) What an D) How

40. Susan and Lily __________ tomatoes and other vegetables on the farm this time yesterday.

A) pick B) are picking C) will pick D) were picking

41. By the end of last week, she________ in the west of China for two months helping the homeless children.

A) will stay B) has stayed C) would stay D)had stayed

42. Harry has decided __________ an online shop after graduating from school.

A) open B) to open C) opened D) opening

43. I wouldn’t mind __________ a roommate. We can help each other and save money as well.

A) having B) to have C) have D) had

44. — Remember to print on both sides of the paper. —__________.

A) Me, too. B) Well done. C) Sure. I will. D) That's all right.

45. — I was just in time to get there for the meeting. Thank you for lending me the bike. — _________.

A) That’s right. B) Of course not.

C) You’re welcome. D) The same to you.

III. Complete the following passage with the words or phrase in the box. Each can only be used once(将下列单词或词组填入空格。每空格限填一词,每词只能填一次)(共8分)

many things, for example, wearing makeup(化妆) and talking on the phone. One time, before a big party, she to let me leave the house. She thought my makeup was too heavy. I had to wash my face friends on the phone, my mum always shouted to tell me to hang up, and the person I was talking to could hear always made me upset.

started learning about history, politics, and the world. I didn’t have the time or patience for long phone conversations. I stopped caring so much about things like makeup. I once went to a party with no makeup on, but I felt fine. I just laughed about my mother. Now, I talk to my mother almost every day. We get and read the same books. I tell her about my problems and she gives me Last month, my mother helped me through a bad time. She is an amazing person. I know that now.

IV. Complete the sentences with the given words intheir proper forms(用括号中所给单词的恰当形式完成下列句子。每空格限填一词)(共8分)

54. Don’t be afraid of making __________. They help you learn. (mistake)

55. The medicine should be taken ___________ a day after meals, George. (two)

56. I plan to enter for a summer camp with a friend of ____________ . (me)

57. I am not satisfied with the service here. I want to speak to the _____________ . (manage)

58. The boy moved__________ into the hall as the concert had already begun. (quiet)

59. The soldier saved the boy from the flood with a piece of ___________. (wooden)

60. Shops are not allowed to __________cigarettes to anyone under the age of 18. (sale)

61. Many people enjoy reading e-books, but I__________ it as it’s bad for the eyes. (like)

V. Complete the following sentences as required(62-67小题每空格限填一词)(共14分)

62. Ben has finished the project on reusing natural resources. (改成否定句)

Ben __________ __________the project on reusing natural resources.

63. 对划线部提问)

__________ __________will Amy study in an international language school?

64. I was surprised to see my sister’s photograph on a magazine cover. (保持句意基本不变)

__________my__________, I saw my sister’s photograph on a magazine cover.

65. The girl wondered where she would meet her friends the next morning. (改为简单句)

The girl wondered__________ __________meet her friends the next morning.

66. Sometimes we use smart phones to take pictures instead of cameras. (改为被动语态)

Sometimes smart phones__________ __________ to take pictures instead of cameras.

67. John asked, ―Can you look after my pet dog while I’m away?‖ (合成宾语从句)

John asked __________I __________look after his pet dog while he was away.

68. doing, the students, in the lab, an experiment, are (连词成句)

________________________________________________________________.

Part 3 Reading and Writing (第三部分 读写)

69. The underlined word ―‖ refers to ―__________‖.

A. dog B) bite C) event D) job

70. Sally has done the following jobs EXCEPT __________.

A)picking fruit in Spain

B)working for a rich family

C)looking after sick animals

D)cooking in an Italian restaurant

71. After reading his first bad review in the newspaper, Leo __________.

A) wrote more reviews B) replied to every review

C) gave up his job as an actor D) stopped reading any of his reviews

72. What does Leo think of being an actor?

A) It’s hard to make a living. B) It’s helpful to read his reviews.

C) It’s easy to make lots of money. D) It’s fun to have different experiences.

73. What did Leo hate most when working at an egg-packing factory?

A) No breaks. B) Standing for too long.

C) The bad smell. D) Putting eggs into boxes.

74. The best title of the passage might be __________.

A) An Animal Doctor B) Terrible Job Experiences

C) How to Find a Part-time Job D) Reviews of Sally and Leo

B. Choose thebest words andcompletethepassage (选择最恰当的单词完成短文)(12分)

Be yourself

We wish that we could be better at sports or more attractive. We wish we had nicer clothes or more money. many of us grow up believing that we’re not special at all. We believe we are not good enough just as we are.

try to encourage us to do better. They mean well, but the message we often get is that we’re not good enough. We begin to believe that the only way we can be special is by being better than someone else, but we are will always be someone out there who is better than we are at something. Plenty of people around may not be as smart as we are, but they are better at sports. Or they may not be as good-looking, We all want the things that we believe will make us better people. But very often we don’t realize that we already have____79____us the very things that we want. These things make us different from others. When we are growing up, ____80____sometimes forget to tell us that we are special, that we are good enough. Maybe no

one told them when they were growing up. Anyway, it’s up to us to remind them from time to time that each of us, in our own way, is special. What we are is enough.

75.

76.

77.

78.

79

80. A) Again A) describe A) lonely A) helpful A) inside A) friends B) Next B) compare B) forgetful B) impossible B) among B) scientists C) Besides C) introduce C) disappointed C) necessary C) around C) parents D) However D) prefer D) nervous D) unfair D) for D) doctors

C. Read the passage and fill in the blanks with proper words(在短文的空格内填入适当的词,使其内容通顺。每空格限填写一词,首字母已给出) (14分)

A school newspaper The Teens asked over one thousand teenagers how they spent their

spare time. Here they report the of the survey. It’s not at all surprising to

learn that most teens said they wanted more free time. Most have less than an hour a day for

after-school activities.

activity was popular among both girls and boys, averaging

between three to six hours a week. Favourite sports among girls were tennis, basketball and swimming. Boys said they liked football, basketball and skating.

Speaking of entertainment, music and TV were popular. About half of those surveyed said that music was their favourite activity. This both listening to and playing music. TV was also very popular. Three quarters said they preferred watching TV to reading a book or magazine.

Unexpectedly, as many as three out of ten teenagers mentioned that collecting things was something they liked to do in their spare time. They had collections from cartoon books and baseball cards to stickers, toys and coins.

friends was also popular. Eight out of ten teenagers said they met friends once a week. popular way of contacting friends was the telephone. Everyone we surveyed said they spoke to friends every day. Most said they spoke about went dancing, especially girls. Only one out of ten said they went to the dance regularly.

D. Answer the questions (根据短文内容回答问题) (12 分)

Chris is not a traditional explorer(探险者)- he usually works in an office for a large organization. Yet his job can sometimes be just as exciting and dangerous as being an explorer. Chris works for MSF, an organization also known as Doctors Without Borders (无国界医生). MSF sends trained doctors all over the world to help people after a war or a disaster. Chris is a doctor from France who has travelled to many places to organize programmes that help people.

At the moment, there are over 27,000 trained medical staff taking part in MSF projects and tasks. The organization received the Nobel Peace Prize in 1999. All kinds of doctors can volunteer for MSF. They need to be prepared to go almost anywhere in the world and, of course, they should expect difficult conditions. Doctors with experience in tropical(热带的)diseases are especially useful because most of MSF’s work is in Africa. When MSF accepts a doctor for a task, he has to go for at least six months. When doctors have completed a few tasks, they might be sent on an emergency task following a disaster, such as an earthquake. But why would a doctor leave a comfortable life and a good salary to join MSF? According to Chris, the experience you gain is a great help in your career. Besides, just like the explorers of the past, you need to keep an open mind and learn to mix well with the people you meet. Most importantly, at the end of each task, you have made a real difference to people’s lives.

88. Does Chris work for a large organization?

89. When does MSF send trained doctors all over the world to help people?

90. How many medical staff are taking part in MSF projects and tasks?

91. What kind of doctors are greatly needed in Africa?

92. According to Chris, why is his work important to other people?

93. Why is an MSF doctor’s job exciting and dangerous?

VII. Writing (作文) (共20分)

94. Write at least 60 words about the topic “This time next year“ (以“明年此时”为题,写一篇不少于60个词的短文,标点符号不占格)

你是否想象过,明年此时,你的生活会发生怎样的变化?你对自己或他人有怎样的期待?你能为此做些什么?)

(注意:短文中不得出现任何人名、校名及其它相关信息,否则不予评分。) ............................

The following sentence patterns are for reference only. ( 以下句型仅供参考)

 I hope to /I hope that... Perhaps I will...

 It will be exciting / necessary / terrible to ...

范文五:上海中考英语作文总结

上海中考英语作文总结

纵观2001—2010年上海中考英语试卷,书面表达试题的样式大体可以分为两种类型:一、主观性命题;二、半主观性命题。字数要求方面从03年开始由原来的50个单词变成60个单词左右。

一、主观性命题

主观性命题是指试题的要求中有简单的写作要求但是没有详细的写作提示,要求考生根据要求自己确定写作中心和内容的书面表达形式。

主观性命题的书面表达特点:1. 试题中有简单的写作要求;2. 没有具体的中文或英文提示,文章的中心内容的确定带有主观性。 比如说上海2007年的中考英语作文题目是:以“爸爸/妈妈的故事”为题写一篇不少于60个词的短文,标点符号不占格。注意:短文中不得出现考生的姓名、校名及其他相关信息,否则不予评分。

本试题中只有简单的写作要求:以“爸爸/妈妈的故事”为题,只给出了作文题目,没有相关的内容提示,属于典型的主观类书面表达。做这类题的时候一定要从题目要求出发,通过主观想象写出符合题目要求的内容,对于英语基础薄弱的学生来说,可以先用汉语构思。比如上面的书面表达就可以根据题目要求从以下几个方面构思:

1)写妈妈的故事,确定文章的主人公;

2)妈妈的家庭:有5个兄弟姐妹,爸爸是农村的医生,妈妈只是一个普通的工人;

3)妈妈的童年:由于当时的时代跟现在不同,家里没有电视,没有电脑,妈妈每天下午放学都要跟姐姐弟弟帮他们的妈妈做家务,比如洗衣服,做饭;虽然艰苦,但是很快乐。 用汉语构思完文章大致内容后就把自己的汉语翻译成英语:

1)A Story about My Parent;

2) In mum’s family, there were seven people: mum’s parents, mum’s two brothers and two sisters and mum. When mum was young, her father was a doctor in the small village and her mother was just a worker;

3) At that time, for lack of TV and computer, everyday after school mum along with her brothers and sisters would go home to help their mother with the housework. For example, they helped to make supper or wash clothes. Mum told me that though the life at that time was very hard, she felt happy. 完成翻译工作后用一定的连接词将以上内容连接起来,最终成文:

A Story about My Parent

My mum was born in a small village. In her family, there were seven people: mum’s parents, mum’s two brothers and two sisters and mum. When mum was young, her father was a doctor in the small village and her mother was just a worker. At that time, for lack of TV and computer, everyday after school mum along with her brothers and sisters would go home to helped their mother with the housework. For example, they help to make supper or wash clothes. Mum told me that though the life at that time was very hard, she felt happy.

二、半主观性命题

半主观性命题是指试题的要求中有详细的写作要求和写作提示,提示包括中英文两种,而这些写作提示其实就是该书面表达的核心内容即该书面表达的核心得分点。但是这些提示内容往往都比较零散,需要学生加入适当的过渡句或承接词,经过整理后才能成为完整的书面表达形式。

半主观性,命题的书面表达特点:1)文章的内容或者结构有一定的限制,这些是客观规定的;2)学生在组织文章的过程中需要加入一些必要的过渡句或承接词,这些是主观的。

纵观近十年的中考英语真题,上海中考英语作文试题大部分都是半主观性命题,只有01和07年时主观性命题,其他都是半主观性命题。相对于主观性命题而言,半主观性命题会稍显有点难度,因为文章的格式或者内容都是固定的,学生只需将中文转换成英文,再加以必要的过渡词或承接词,倘若学生在审题的时候没注意到这一点的话很有可能会出现跑题的现象。因此做这类题的时候一定要审好题再做题。

比如说上海2002年的中考英语作文题目是:根据英文提示,以“我的心爱之物”为题写话,不少于50个词。内容必须包括英文提示中的3项要求,标点符号不占格:

Make sure you

1. Introduce what the thing(s) is (are).

2. Say when and / or where, and how you got if (them)

3. Explain why you like it (them) and why it is (they are) special to you.

这是一道典型的半主观性命题,此题的要求中对该书面表达的内容已经做了详细的客观规定主要包括:

1. 题目:My Favorite Thing(s)

2. 文章必须包括一下三点:

What the thing(s) is (are)

When and / or where, and how you got if (them)

Why you like it (them) and why it is (they are) special to you

3. 字数要符合要求

以上这些客观规定的内容即文章的核心得分点,接下来的任务就是要将这些核心得分点写入到文章中并加之必要的过度句或承接词,最终成正文:

My Favorite Thing

I have many small things in my home such as stamps, toys. But among those things, my favorite thing is a green watch. It is a digital watch with a duck on the bottom of it. And it is my birthday present given by my best friend. I got it on my 12th birthday. I like it very much because I can read time since then. Because it was the present given by my best friend, it is very special to me.

在做中考英语作文的时候一定要谨记,文章写完后要检查有没有语法上的错误,注意单三变化,主谓一致。中考作文并不难,只要平时多注意积累,多做练习,相信同学们一定会有所收获。

2007年

Write at least 60 words on the topic “A Story about My Parent(s)”. ( 以“爸爸 / 妈妈的故事”为题写一篇不少于60个词的短文,标点符号不占格。)

( 注意:短文中不得出现考生的姓名、校名及其他相关信息,否则不予评分。)

2002年

Write at least 50 words on the topic

(根据英文提示,以“我的心爱之物”为题写话,不少于50个词。内容必须包括英文提示中的3项要求,标点符号不占格):(共8分)

Make Sure you

1. Introduce what the thing(s)is(are).

2. Say when and/or where, and how you got it(them)

3. Explain why you like it (them) and why it is (they are) special to you.

范文六:上海中考英语测试

上海中考英语模拟卷(二)

Part 2 Vocabulary and Grammar (第二部分词汇和语法)

Ⅴ. Choose the best answer (选择最恰当的答案): (共26分)

( ) 31. One afternoon he found _______ handbag.There was _______ “s”on the corner

of _______ handbag.

A.a;an;the B.a;a;the C.an;an;an D.the;a;a

( ) 32. We bought ______ a present, but _______ didn”t like it.

A. they, them B. them , they

C. themselves , theirD. theirs, they

( ) 33.I won’t go there with you, for I have a lot of ____ to do.

A. works B. job C. work D. working

( ) 34. There are many people in the park,some are playing cards,some aredancing,and

____are taking a walk in it.

A. other peoples B. the others C. others D. the other people

( ) 35.__________ , the healthier you will be.

A. The more money you get B. The taller you are

C. The more you eat D. The better habits you have

( ) 36. The weather here was _____ cold last week.

A a kind B a kind of C kind of D kinds of

( )37. The photos remind me_______the days when I worked________the farm with my

classmates.

A. about; in B. about; on C. of; on D. of; in

( ) 38. Don’t leave the water________while you brush your teeth.

A. run B. running C. being run D. to run

( ) 39 The soup bowl _____. _____ it _____ yesterday?

A was broken, Was, broken B is broken, Was, broken

C was broken, Did, break D is broken, Has, broken

( ) 40 --- Must we do eye exercises every day, Miss Liu?

-- I’m afraid _____.

A you mustn’t B you must C you needn’t D you can’t

( ) 41 _____ they are young, they know how to serve _____ the customers.

A Although, / B Although, for C Since, / D Now that, for

( ) 42 I’ll tell where he comes from _____ who he is _____.

A or, either B or, too C and, or so D and, as well

( ) 43 Congratulations on your great progress in your English. However, I am certain that you

will be still _____ in future.

A good B better C best D the best

( A no time B out of money C not busy D sleeping

( ) 45 A volunteer B officer C conductor D person who shows others way

( ) 46 --- Sorry, Tommy. I’ve lost your book.

--- _____ I’ve got another copy.

A You’re welcome. B I hope so.

C That’s all right. D Of course not.

( ) 47I happened to meet him while I ______ badminton in the park.

A) was playing B) played C) playing D) play

( ) 48The SSP Reporter Group ______ many attractive and interesting programs for the SSP

reporters.

A) processes B) produces C) provides D) proves

( ) 49 Another bridge across the Yangtze River built in one or two years.

A) was B) has been C) would be D) will be

( ) 50When I got up in the morning, the rain already.

A) stops B) will stop C) has stopped D) had stopped

( ) 51 If the drought (干旱drinking water shortage. The underlined part means “”.

A) puts on B) comes true C) goes on D) depends on

( ) 52The book you lent me yesterday is really interesting. How long can I____ it?

A) return B) borrow C) lend D) keep

( ) 53I want to do something for my school. Nothing will make me_________ my mind.

A) change B) to change C) changed D) changing

( ) 54 ’s health and has been banned (禁止) in public areas

in Shanghai. The underlined part means “”.

A) bad for B) full of C) ready for D) keen on

( ) 55 Wang Meng_______ three gold medals at the Vancouver (温哥华)Winter Olympic

Games.

A) wins B) won C) will win D) would win

( ) 56-Have a nice weekend, Frank!

-______

A) My pleasure. B) Never mind. C) You’re welcome. D) Thank you.

Ⅵ Complete the sentences with the given words in their proper forms(用括号中所给单词的适当形式完成下列句子):

57 The party was so _____ that we all laughed from time to time. (enjoy)

58 The _____ voice sounds like birds’ _____. (sing)

59 Clothes are not allowed to be _____ in public places. (hang)

60 Mr Smith got happy when he received our _____. (invite)

61 Your job is of great _____ to our business. (important)

62 I feel _____ because I didn’t pass the final exam. (awful)

63 I like the flat with two _____. (balcony)

64 The polluted stream becomes even _____. (dirt)

VII. Rewrite the sentences as required(按要求改写句子,每空格限填一词):(共12分)

65. Peter has lunch at school every day.(改为否定句)

Peter __________ __________ lunch at school every day.

66. The eighty-year-old man looks happy and healthy.(对划线部分提问)

__________ __________ the eighty-year-old man look?

67. Take the underground, or you will be late for the lecture. (保持句意基本不变)

You __________ be late for the lecture __________ you take the underground.

68. I wonder how I can deal with the trouble .(改为简单句)

I wonder _________ __________ deal with the trouble.

69. Mum gave me a Haibao as a New Year presen. (改为被动语态)

I _________ _________ a Haibao as a New Year present.

70. It is fun to surf on a windy day.(改为感叹句)

_________ _________ it is to surf on a windy day!

VIII. Reading comprehension (阅读理解): (共56分)

A. True or False (判断下列句子是否符合短文内容,符合的用“T”表示,不符合的用“F”表示): ( 7分)

In the time it takes you to read this sentence, the population of the earth will have grown by 10 people. That may not sound much, but it is 9000 people an hour, 1.5 million a week, and 79 million a year. That is the same as adding most of the population of Germany to the world every year!

Most of these new people are born in developing countries. These countries are found in

Africa, South America and parts of Asia. In the developed countries of Europe and North America, the population is growing very slowly. This is because women in these countries have, on average, only one or two children. In 1950 the population of developed countries is around one quarter of the world’s population.

In developing countries, more than one billion people already live below the poverty line.

These people don’t have enough food to eat and they live in poor housing, and children get little or no time at school. The UN has said that the world’s population will level off (稳定在) at 12.5 billion people by the year 2100. Other groups think the world’s population will continue to grow, reaching 14 billion people before it becomes stable(稳定的),or even falls.

71. The population of the earth is growing at the speed of 9,000 people per hour.

72. Most of the new people are born in Africa, South America and parts of Asia.

73. In Europe, most women seem to have their children of one or two.

74. In 1950, the population of the developed countries is about 25% of the world’s people.

75. In developing countries, many children are too busy to go to school.

76. More than one billion people in developing countries don’t have enough to eat.

77. In the passage we learn that the world’s population will go down very soon.

B Choose the best answer(根据短文内容,选择最恰当的答案,用A、B、C或D表示,填入括号内):(共7分)

Mr. Johnson was a rich old man. He lived in a beautiful house in the country with lots of servants, but his wife was dead and he did not have any children.

Then he died suddenly (突然地), and people said,

But the servants said,

The police (警方) came and asked the servants a lot of questions, and after a few weeks, there was a big trial (审判). There were two famous lawyers (律师) and several important witnesses (证人).

( ) 78 The police thought that _____.

A Mr. Johnson was killed by his servants.

B Mr. Johnson killed himself

C Mr Johnson had no children

D Mr Johnson’s money had been stolen

( ) 79 A How long had the police held an investigation before the trial?

A One week. B Two weeks. C About a month D half a year

( ) 80 A witness is _____.

A someone who sees something happen

B someone who wants to learn what has happened

C a thief

D someone who was killed

( ) 81 Why did the lawyer ask the witness whether Mr. Johnson often talked to himself when he was alone?

A Because Mr. Johnson liked being alone.

B Because Johnson’s wife had died.

C Because this had something to do with Mr. Johnson’s death.

D Because the servants often heard Mr. Johnson talking to himself.

( ) 82 When Mr. Johnson was alone, _____.

A he often talked with his best friend

B he missed his wife very much

C the servants stayed with him

D the servants did not go near him

( ) 83 Which of the following is NOT true according to the passage?

A The police thought the servants had killed Mr. Johnson.

B The witness had a good relationship with Mr. Johnson.

C The lawyer proved the servants’ innocence.

D The witness didn’t see Mr. Johnson when he was alone.

( ) 84 _____ made Mr. Johnson live with lots of servants.

A His rich B A beautiful house

C No children D His wife’s death and no children

C.Choose the words or expressions and complete the passage. (选择最恰当的单词或词语完成短文):(共14分)

Paul’s brother bought him a new car as a Christmas present. On Christmas Eve, Paul saw a boy walking ___85___ the new car, admiring(欣赏)it.

“Is this your car, Sir?” he asked.

Paul nodded. “My brother gave it to me for Christmas.” The boy was amazed. “You mean your brother just gave it to you? Boy, I wish…” Paul knew ___86__ he was going to wish for—a brother who would buy him a car. But the boy’s answer made Paul ___87___.

“ I wish that I could be a brother like that.” he said.

Astonished(震惊的), Paul invited the boy to go for a ride in the new car.

After a short ride, the boy said,“ Would you mind driving in front of my house?” Paul

thought the boy wanted to show the car to his___88___. But Paul was wrong again.

The boy ran up the steps of his house. ___89___ he came back carrying his crippled(残废的) little brother. He pointed to the car. “ Look!” he said to the little boy. “His brother gave him that car for Christmas. Some day I’m going to give you one just like it!”

Paul ___90___ and lifted the little boy into his car. The older brother climbed in beside him and the three of them went on a ___91___ holiday ride.

That Christmas Eve, Paul learned how good it felt to give.

85. A) around B) in front of C) behind D) along

86. A) what B) how C) why D) which

87. A) interested B) excited C) pleased D) surprised

88. A) friends B) relatives C) neighbors D) children

89. A) Suddenly B) Soon C) Sadly D) Fast

90. A) took off B) turned up C) got out D) came into

91. A) awful B) unhappy C) wonderful D) quiet

D. Read the passage and fill in the blanks with proper words(在短文的空格内填入适当的词,使其内容通顺,每空格限填一词,首字母已给):(14分)

The government employs(雇佣) many people to help take care of our society. However, they cannot help out every one just by themselves. They need our help! Consider Volunteering!

What Is Volunteering?

Volunteering is when we regularly go and do nice things for other people. There are many t__92__ of volunteers. Volunteers may help out in local retirement homes, or in hospitals. Some volunteers work with poor people and other volunteers help teach orphaned children to read.

Volunteering Teaches Mature(成熟) Thinking

Volunteering is something that really helps us. It gives us a chance to stop complaining about our own lives, and realized e__93__ how lucky we are. We are able to see the people who really need help. Volunteering also teaches us more a__94__ responsibility, patience, empathy(同情心), and above all, compassion(爱心).

Ways to Start Volunteering

There are many places that you can go to try to start volunteering. Here are just a few places you can go and what you can do at each place.

Hospital-ask if you can go and visit people who are really s__95__. Sometimes all they need is just someone who will t___96___ with them, or someone to give them hope.

Orphanage(孤儿院) -the children living here really need someone to p__97__ with them. Whatever you decide to do, just do the b__98__you can.

E Answer the following question(阅读短文,然后回答问题):(共14分)

Thomas Edison was a genius. He established the first central electric power station in 1882, which enabled New York to be the first city in the world to have electric lights. This was the beginning of the modern world in which electricity became a way of life.

The following year, one of Edison’s engineers discovered electrons, which eventually led to electronics, the branch of science dealing with electricity. This discovery was patented as the “Edison Effect”. Without electronics, we might not have radio, TV, computers, or space travel. The rest of Edison’s life was spent making and improving inventions including the motion picture camera, the copy machine and the microphone.

Thomas Edison died at the age of eighty-four in 1931. Three days later, many American

people dimmed lights in honor of the inventor-man who had more impact on the development of present-day civilization than anyone else in history.

99 When was the first central electric power station established?

______________________________________________________________________________ 100 Which city is the first one that has electric lights in the world?

______________________________________________________________________________ 101 What made the beginning of the modern world?

______________________________________________________________________________ 102 What is electronics?

______________________________________________________________________________ 103 When was Edison born?

______________________________________________________________________________ 104 The rest of Edison’s life was not spent on inventions, was it?

______________________________________________________________________________ 105 Why did many American people dim lights three days later after Thomas Edison died?

Ⅸ. Writing (写话): (共18分)

106. Write a letter of at least 60 words on the topic ‘Please understand me, my dear parents’.(以“我亲爱的爸爸妈妈,请您理解我”为题,给父母写一封信,不少于60个词的短文,标点符号不占格。)

(注意:短文中不得出现考生的姓名、校名及其他相关信息,否则不予评分。)

Suggested questions:

 What is the problem that you and your parents cannot agree on with each other?  What’s your opinion about it?

 What’s your parents’ opinion?

 Why do you want to do so? Try to persuade (说服) your parents.

答案:

Ⅴ. Choose the best answer (选择最恰当的答案): (共26分)

31—35 ABCCD 36—40 CDBBB

41—45 ADBCD 46—50 CACDD

51—56 CDAABD

VI.Complete the sentences with the given words in their proper forms(用括号中所给单词的适当形式完成下列句子):

57—64 enjoyable; singer’s; singing; hung; invitation; importance; awful; balconies; dirtier VII. Rewrite the sentences as required(按要求改写句子,每空格限填一词):(共12分)

65. doesn’t have 66. How does 67. will, unless/ won’t, if

68. how to 69. was, given 70. What fun

VIII. Reading comprehension (阅读理解): (共56分)

(A) 71. T 72.T 73.F 74.T 75.F 76.T 77. F

B. 78—84 ACACDCD

C. 85. A 86.A 87. D 88. C 89. B 90.C 91.C

D. 92. types 93. exactly 94. about 95. sick 96. talk 97. play 98. best

E. 99 In 1882; 100 New York. 101 Electric lights; 102 It’s a branch of science dealing with electricity. 103 In 1847; 104 Yes, it was. 105 In honor of Edison/him/the

inventor.

106 略

Ⅸ. (1) 内容:(本项扣分总和不得超过7分。)

7分内容切题,意思连贯,表达清楚、完整。

5-6分内容基本切题,意思大致连贯,表达基本清楚,但不够完整。 3-4分内容不够切题,意思不够连贯,表达不够清楚,离题目要求较远。 0-2分文不对题,表达不清。

(2) 语言:(本项扣分总和不得超过8分。)

词数每少5个词扣0.5分, 依此类推。只写出个别单词、不成句子者不给分。

拼写每错扣0.5分, 同一错误不重复扣分。

语法扣分标准同拼写。

标点符号、大小写错误每2处扣0.5分,但整卷此项错误扣分总和不得超过1分。

(3) 组织结构:

凡内容充实,不写废话,上下文连贯,用语规范,表达准确,无或少见语法错误, 词汇、句型和句式运用恰当,多见好句型和习惯表达用语者,可给足3分。

参考标准:

一)内容和语言两项总分达14分及以上者方可得2-3分;

二)内容和语言两项总分在11-13分者,如文中确有好句型或表达用语,可酌情给1-2分;

三)通篇句型、句式单一,词汇贫乏者,即使无语法错误,亦不予给此档分。上海中考英语模拟卷(二)

Part 2 Vocabulary and Grammar (第二部分词汇和语法)

Ⅴ. Choose the best answer (选择最恰当的答案): (共26分)

( ) 31. One afternoon he found _______ handbag.There was _______ “s”on the corner

of _______ handbag.

A.a;an;the B.a;a;the C.an;an;an D.the;a;a

( ) 32. We bought ______ a present, but _______ didn”t like it.

A. they, them B. them , they

C. themselves , theirD. theirs, they

( ) 33.I won’t go there with you, for I have a lot of ____ to do.

A. works B. job C. work D. working

( ) 34. There are many people in the park,some are playing cards,some aredancing,and

____are taking a walk in it.

A. other peoples B. the others C. others D. the other people

( ) 35.__________ , the healthier you will be.

A. The more money you get B. The taller you are

C. The more you eat D. The better habits you have

( ) 36. The weather here was _____ cold last week.

A a kind B a kind of C kind of D kinds of

( )37. The photos remind me_______the days when I worked________the farm with my

classmates.

A. about; in B. about; on C. of; on D. of; in

( ) 38. Don’t leave the water________while you brush your teeth.

A. run B. running C. being run D. to run

( ) 39 The soup bowl _____. _____ it _____ yesterday?

A was broken, Was, broken B is broken, Was, broken

C was broken, Did, break D is broken, Has, broken

( ) 40 --- Must we do eye exercises every day, Miss Liu?

-- I’m afraid _____.

A you mustn’t B you must C you needn’t D you can’t

( ) 41 _____ they are young, they know how to serve _____ the customers.

A Although, / B Although, for C Since, / D Now that, for

( ) 42 I’ll tell where he comes from _____ who he is _____.

A or, either B or, too C and, or so D and, as well

( ) 43 Congratulations on your great progress in your English. However, I am certain that you

will be still _____ in future.

A good B better C best D the best

( A no time B out of money C not busy D sleeping

( ) 45 A volunteer B officer C conductor D person who shows others way

( ) 46 --- Sorry, Tommy. I’ve lost your book.

--- _____ I’ve got another copy.

A You’re welcome. B I hope so.

C That’s all right. D Of course not.

( ) 47I happened to meet him while I ______ badminton in the park.

A) was playing B) played C) playing D) play

( ) 48The SSP Reporter Group ______ many attractive and interesting programs for the SSP

reporters.

A) processes B) produces C) provides D) proves

( ) 49 Another bridge across the Yangtze River built in one or two years.

A) was B) has been C) would be D) will be

( ) 50When I got up in the morning, the rain already.

A) stops B) will stop C) has stopped D) had stopped

( ) 51 If the drought (干旱drinking water shortage. The underlined part means “”.

A) puts on B) comes true C) goes on D) depends on

( ) 52The book you lent me yesterday is really interesting. How long can I____ it?

A) return B) borrow C) lend D) keep

( ) 53I want to do something for my school. Nothing will make me_________ my mind.

A) change B) to change C) changed D) changing

( ) 54 ’s health and has been banned (禁止) in public areas

in Shanghai. The underlined part means “”.

A) bad for B) full of C) ready for D) keen on

( ) 55 Wang Meng_______ three gold medals at the Vancouver (温哥华)Winter Olympic

Games.

A) wins B) won C) will win D) would win

( ) 56-Have a nice weekend, Frank!

-______

A) My pleasure. B) Never mind. C) You’re welcome. D) Thank you.

Ⅵ Complete the sentences with the given words in their proper forms(用括号中所给单词的适当形式完成下列句子):

57 The party was so _____ that we all laughed from time to time. (enjoy)

58 The _____ voice sounds like birds’ _____. (sing)

59 Clothes are not allowed to be _____ in public places. (hang)

60 Mr Smith got happy when he received our _____. (invite)

61 Your job is of great _____ to our business. (important)

62 I feel _____ because I didn’t pass the final exam. (awful)

63 I like the flat with two _____. (balcony)

64 The polluted stream becomes even _____. (dirt)

VII. Rewrite the sentences as required(按要求改写句子,每空格限填一词):(共12分)

65. Peter has lunch at school every day.(改为否定句)

Peter __________ __________ lunch at school every day.

66. The eighty-year-old man looks happy and healthy.(对划线部分提问)

__________ __________ the eighty-year-old man look?

67. Take the underground, or you will be late for the lecture. (保持句意基本不变)

You __________ be late for the lecture __________ you take the underground.

68. I wonder how I can deal with the trouble .(改为简单句)

I wonder _________ __________ deal with the trouble.

69. Mum gave me a Haibao as a New Year presen. (改为被动语态)

I _________ _________ a Haibao as a New Year present.

70. It is fun to surf on a windy day.(改为感叹句)

_________ _________ it is to surf on a windy day!

VIII. Reading comprehension (阅读理解): (共56分)

A. True or False (判断下列句子是否符合短文内容,符合的用“T”表示,不符合的用“F”表示): ( 7分)

In the time it takes you to read this sentence, the population of the earth will have grown by 10 people. That may not sound much, but it is 9000 people an hour, 1.5 million a week, and 79 million a year. That is the same as adding most of the population of Germany to the world every year!

Most of these new people are born in developing countries. These countries are found in

Africa, South America and parts of Asia. In the developed countries of Europe and North America, the population is growing very slowly. This is because women in these countries have, on average, only one or two children. In 1950 the population of developed countries is around one quarter of the world’s population.

In developing countries, more than one billion people already live below the poverty line.

These people don’t have enough food to eat and they live in poor housing, and children get little or no time at school. The UN has said that the world’s population will level off (稳定在) at 12.5 billion people by the year 2100. Other groups think the world’s population will continue to grow, reaching 14 billion people before it becomes stable(稳定的),or even falls.

71. The population of the earth is growing at the speed of 9,000 people per hour.

72. Most of the new people are born in Africa, South America and parts of Asia.

73. In Europe, most women seem to have their children of one or two.

74. In 1950, the population of the developed countries is about 25% of the world’s people.

75. In developing countries, many children are too busy to go to school.

76. More than one billion people in developing countries don’t have enough to eat.

77. In the passage we learn that the world’s population will go down very soon.

B Choose the best answer(根据短文内容,选择最恰当的答案,用A、B、C或D表示,填入括号内):(共7分)

Mr. Johnson was a rich old man. He lived in a beautiful house in the country with lots of servants, but his wife was dead and he did not have any children.

Then he died suddenly (突然地), and people said,

But the servants said,

The police (警方) came and asked the servants a lot of questions, and after a few weeks, there was a big trial (审判). There were two famous lawyers (律师) and several important witnesses (证人).

( ) 78 The police thought that _____.

A Mr. Johnson was killed by his servants.

B Mr. Johnson killed himself

C Mr Johnson had no children

D Mr Johnson’s money had been stolen

( ) 79 A How long had the police held an investigation before the trial?

A One week. B Two weeks. C About a month D half a year

( ) 80 A witness is _____.

A someone who sees something happen

B someone who wants to learn what has happened

C a thief

D someone who was killed

( ) 81 Why did the lawyer ask the witness whether Mr. Johnson often talked to himself when he was alone?

A Because Mr. Johnson liked being alone.

B Because Johnson’s wife had died.

C Because this had something to do with Mr. Johnson’s death.

D Because the servants often heard Mr. Johnson talking to himself.

( ) 82 When Mr. Johnson was alone, _____.

A he often talked with his best friend

B he missed his wife very much

C the servants stayed with him

D the servants did not go near him

( ) 83 Which of the following is NOT true according to the passage?

A The police thought the servants had killed Mr. Johnson.

B The witness had a good relationship with Mr. Johnson.

C The lawyer proved the servants’ innocence.

D The witness didn’t see Mr. Johnson when he was alone.

( ) 84 _____ made Mr. Johnson live with lots of servants.

A His rich B A beautiful house

C No children D His wife’s death and no children

C.Choose the words or expressions and complete the passage. (选择最恰当的单词或词语完成短文):(共14分)

Paul’s brother bought him a new car as a Christmas present. On Christmas Eve, Paul saw a boy walking ___85___ the new car, admiring(欣赏)it.

“Is this your car, Sir?” he asked.

Paul nodded. “My brother gave it to me for Christmas.” The boy was amazed. “You mean your brother just gave it to you? Boy, I wish…” Paul knew ___86__ he was going to wish for—a brother who would buy him a car. But the boy’s answer made Paul ___87___.

“ I wish that I could be a brother like that.” he said.

Astonished(震惊的), Paul invited the boy to go for a ride in the new car.

After a short ride, the boy said,“ Would you mind driving in front of my house?” Paul

thought the boy wanted to show the car to his___88___. But Paul was wrong again.

The boy ran up the steps of his house. ___89___ he came back carrying his crippled(残废的) little brother. He pointed to the car. “ Look!” he said to the little boy. “His brother gave him that car for Christmas. Some day I’m going to give you one just like it!”

Paul ___90___ and lifted the little boy into his car. The older brother climbed in beside him and the three of them went on a ___91___ holiday ride.

That Christmas Eve, Paul learned how good it felt to give.

85. A) around B) in front of C) behind D) along

86. A) what B) how C) why D) which

87. A) interested B) excited C) pleased D) surprised

88. A) friends B) relatives C) neighbors D) children

89. A) Suddenly B) Soon C) Sadly D) Fast

90. A) took off B) turned up C) got out D) came into

91. A) awful B) unhappy C) wonderful D) quiet

D. Read the passage and fill in the blanks with proper words(在短文的空格内填入适当的词,使其内容通顺,每空格限填一词,首字母已给):(14分)

The government employs(雇佣) many people to help take care of our society. However, they cannot help out every one just by themselves. They need our help! Consider Volunteering!

What Is Volunteering?

Volunteering is when we regularly go and do nice things for other people. There are many t__92__ of volunteers. Volunteers may help out in local retirement homes, or in hospitals. Some volunteers work with poor people and other volunteers help teach orphaned children to read.

Volunteering Teaches Mature(成熟) Thinking

Volunteering is something that really helps us. It gives us a chance to stop complaining about our own lives, and realized e__93__ how lucky we are. We are able to see the people who really need help. Volunteering also teaches us more a__94__ responsibility, patience, empathy(同情心), and above all, compassion(爱心).

Ways to Start Volunteering

There are many places that you can go to try to start volunteering. Here are just a few places you can go and what you can do at each place.

Hospital-ask if you can go and visit people who are really s__95__. Sometimes all they need is just someone who will t___96___ with them, or someone to give them hope.

Orphanage(孤儿院) -the children living here really need someone to p__97__ with them. Whatever you decide to do, just do the b__98__you can.

E Answer the following question(阅读短文,然后回答问题):(共14分)

Thomas Edison was a genius. He established the first central electric power station in 1882, which enabled New York to be the first city in the world to have electric lights. This was the beginning of the modern world in which electricity became a way of life.

The following year, one of Edison’s engineers discovered electrons, which eventually led to electronics, the branch of science dealing with electricity. This discovery was patented as the “Edison Effect”. Without electronics, we might not have radio, TV, computers, or space travel. The rest of Edison’s life was spent making and improving inventions including the motion picture camera, the copy machine and the microphone.

Thomas Edison died at the age of eighty-four in 1931. Three days later, many American

people dimmed lights in honor of the inventor-man who had more impact on the development of present-day civilization than anyone else in history.

99 When was the first central electric power station established?

______________________________________________________________________________ 100 Which city is the first one that has electric lights in the world?

______________________________________________________________________________ 101 What made the beginning of the modern world?

______________________________________________________________________________ 102 What is electronics?

______________________________________________________________________________ 103 When was Edison born?

______________________________________________________________________________ 104 The rest of Edison’s life was not spent on inventions, was it?

______________________________________________________________________________ 105 Why did many American people dim lights three days later after Thomas Edison died?

Ⅸ. Writing (写话): (共18分)

106. Write a letter of at least 60 words on the topic ‘Please understand me, my dear parents’.(以“我亲爱的爸爸妈妈,请您理解我”为题,给父母写一封信,不少于60个词的短文,标点符号不占格。)

(注意:短文中不得出现考生的姓名、校名及其他相关信息,否则不予评分。)

Suggested questions:

 What is the problem that you and your parents cannot agree on with each other?  What’s your opinion about it?

 What’s your parents’ opinion?

 Why do you want to do so? Try to persuade (说服) your parents.

答案:

Ⅴ. Choose the best answer (选择最恰当的答案): (共26分)

31—35 ABCCD 36—40 CDBBB

41—45 ADBCD 46—50 CACDD

51—56 CDAABD

VI.Complete the sentences with the given words in their proper forms(用括号中所给单词的适当形式完成下列句子):

57—64 enjoyable; singer’s; singing; hung; invitation; importance; awful; balconies; dirtier VII. Rewrite the sentences as required(按要求改写句子,每空格限填一词):(共12分)

65. doesn’t have 66. How does 67. will, unless/ won’t, if

68. how to 69. was, given 70. What fun

VIII. Reading comprehension (阅读理解): (共56分)

(A) 71. T 72.T 73.F 74.T 75.F 76.T 77. F

B. 78—84 ACACDCD

C. 85. A 86.A 87. D 88. C 89. B 90.C 91.C

D. 92. types 93. exactly 94. about 95. sick 96. talk 97. play 98. best

E. 99 In 1882; 100 New York. 101 Electric lights; 102 It’s a branch of science dealing with electricity. 103 In 1847; 104 Yes, it was. 105 In honor of Edison/him/the

inventor.

106 略

Ⅸ. (1) 内容:(本项扣分总和不得超过7分。)

7分内容切题,意思连贯,表达清楚、完整。

5-6分内容基本切题,意思大致连贯,表达基本清楚,但不够完整。 3-4分内容不够切题,意思不够连贯,表达不够清楚,离题目要求较远。 0-2分文不对题,表达不清。

(2) 语言:(本项扣分总和不得超过8分。)

词数每少5个词扣0.5分, 依此类推。只写出个别单词、不成句子者不给分。

拼写每错扣0.5分, 同一错误不重复扣分。

语法扣分标准同拼写。

标点符号、大小写错误每2处扣0.5分,但整卷此项错误扣分总和不得超过1分。

(3) 组织结构:

凡内容充实,不写废话,上下文连贯,用语规范,表达准确,无或少见语法错误, 词汇、句型和句式运用恰当,多见好句型和习惯表达用语者,可给足3分。

参考标准:

一)内容和语言两项总分达14分及以上者方可得2-3分;

二)内容和语言两项总分在11-13分者,如文中确有好句型或表达用语,可酌情给1-2分;

三)通篇句型、句式单一,词汇贫乏者,即使无语法错误,亦不予给此档分。

范文七:上海中考英语写作技巧

上海中考英语各类文体写作技巧点拨

通过对最近两年来中考试卷的研究我们发现,大多数书面表达题都是要点作文,即要求同学们根据所给出的要点写一篇文章。那么如何才能写出一篇要点齐全,语句完整,语法正确的文章呢?下面我们就从审题和构思、语言的锤炼和修改作文这三个阶段来讨论一下。

一、审题和构思阶段

审题时首先要注意确定文体。文体将决定文章的时态,而把握好整篇文章的时态,则是取得较高档次得分的关键。

其次要确定人称。中考作文对于情景都会有详细的设定,对于写作人的姓名以及背景都交代得很清楚。所以弄清楚自己是以什么样的身份来进行写作非常重要。一定要严格按照题目的要求和设定来写。千万不可自己乱编一个名字或者学校,这样的卷子通常会被当作作弊处理,即使你写的并不是你的真实姓名。

最后还要注意要点以及词数,在此基础上编写提纲。各地的中考作文根据学生水平的不同,一般会给出几个要点,而且最后通常都会要求学生有适当的发挥,这是同学们很容易漏掉的要点。也有个别要求特别高的地区只给题目,不给要点,全篇文章由学生自己把握和发挥,如上海。确定要点后就可以结合题目要求的词数进行提纲的编写,同学们有时为了凑字数常常一边写一边数,其实我们可以在写提纲的时候进行规划。如果平均每个句子8个词的话,80个词就大概写10个句子,然后再给每个要点分配若干个句子,重要的要点或者可以发挥的要点就多写几个句子。在列好提纲后,写起作文来就胸有成竹,也容易控制,也可以避免写得过长,到后面就匆匆结尾。对于只给题目,不给要点的作文,列提纲就更为重要了。

下面我们分文体给大家介绍一些写作技巧。

中考最常见的文体是记叙文。记叙文里面最常用的时态是过去时,因为记叙文通常要求描写过去发生的事情。例如湖北咸宁08年的中考作文题,要求根据所给图片描写汶川地震后,灾区小朋友们度过的一个难忘的六一儿童节。记叙文还有一种要用一般现在时来写作的,这种文章通常是关于目前的社会状况、生活、兴趣爱好和学习状况等的描述。例如08年南京中考题以“My English Learning”为题,介绍自己的英语学习状况。当谈论自己的计划或打算时,记叙文也会使用将来时。例如厦门的中考题,和大家分享自己心中的暑假计划等。

中考另一种比较常见的文体是说明文。说明文的用途在于提供信息,通常用来介绍某些事物的特征、性质等,客观性比较强。例如山东威海的中考作文“Welcome to Liu Gong Island

”,要求描述刘公岛的概况、交通情况等,这是一篇非常典型的说明文。说明文最经常使用的时态是一般现在时。

中考对议论文的要求也是处于要点作文的层次,通常都会给出论点和论据,然后文章最后个人适当地提出一些意见。例如08年连云港中考作文讨论“白色垃圾”的危害并提出个人建议。议论文通常用于表述自己的观点,这些观点的表达通常使用一般现在时。论据若是目前存在的一些情况,也是用一般现在时,但是若需要引用过去发生的事件,则要用相应的过去时态。在议论文写作中容易出现一种审题的失误,这就是有些同学们在描写完题目给出的观点以及论据以后,往往会忽略题目要求最后还要提出一些自己的看法,而导致文章的要点不完整。

应用文最常见的是书信。书信的内容有记叙性的,如08年河南中考作文要求写信给班主任李老师,描述自己学习生活上遇到的一些问题,并请她提些建议。也有说明性质的书信,如08年江苏盐城中考作文是向外国友人介绍中国剪纸这一传统民间艺术。还有议论性的,通过书信表达自己对某些事情或情况的意见和看法等。

日记也是应用文的一种,大部分是记叙文,但由于日记还会涉及到个人的心情、感悟以及想法等,所以在时态的选用上要特别谨慎。一般来说,描述事件用过去的时态,而描述个人的想法和感悟等则用现在时,表决心之类的内容则用将来时。

发言稿一般是议论性的,发言者的目的是为了说服听众接受自己的观点。但是也有记叙性或者说明性的发言稿,目的是为了向听众提供信息或者介绍某些事物。如08年安徽中考作文题是向美国中学生代表团介绍自己学校开展小组合作学习以及自主学习的情况。

有时中考中也会出现倡议书这种文体,例如08年山东青岛的中考作文。倡议书的目的是号召人们行动,所以会经常用到can,may等表示建议的情态动词,以及祈使句等。倡议书的结尾通常是一个口号或者呼吁,必须简洁有力,能打动人心。

范文八:上海中考英语改革汇总

最近第一时间得到了2014年中考的最新消息,题型变化之大堪比任何一次之前的题型改革。近来有很多学生在听闻2014年中考将作巨大改革之后开始惶恐不已和惴惴不安。我在这里想说大可不必,请听我做一个细致全面又独到的分析。★表格完美解析中考考点变革 总分整体格局不变(150分),听力30分,语音、词汇和语法50分,阅读和写作70分。

2014年上海中考英语改革解析——改写句子

(14年增加连词成句部分)

例:us, teaches, English, Mr Lee . (连词成句) _________________________________

1. 肯定句否定句:

常考的考点:have 、do句型

提取助动词+ 动词原形 :do/did/does + V原形

特例1:现在完成时have/has been --> have/has not been 1.He has been there.(改否定句) He _____ _____ there.

2.Jake has already downloaded many free games from the App store. (改为否定句) Jake ________ downloaded many free games from the App store ________.

特例2:一般将来时will do ---> won’t do

1. (13黄浦)The charity organization will receive some money from the local government next year. (改为否定句)

The charity organization _____ receive _____ money from the local government next year. 特例3: had better do ---> had better not do (would rather (not) do)

2. 反义疑问句: 常考的考点:带有否定副词的句子。 前肯后否,前否后肯。

I. 信号词never, seldom, hardly, rarely, few/little 功能上= not II. 注意用代词 Mr.Smith and his wife 用代词-->they Her parents seldom went to work, _____ _____? III. 注意句子的整体理解

(13闸北)They tried everything they could to improve the situation. (改为反意疑问句) They tried everything they could to improve the situation,_________ _________?

3. 主动语态变被动语态

常考的考点:一.现、一.过、一将以及含有情态动词的被动语态。 be动词+动词(P.P)

情况1: 一.现: am/is/are + V(P.P)

一.过: was/were +V(P.P) 情况2(有be):一.将: will be + V(P.P)

情态动词: can/may/must/should be+ V(P.P) 情况3: 现.完: have/has been +V(P.P)

注:人称单复数变化!!(被动语态:主语宾语置换会导致单复数变化) Uncle Tom grows tomatoes in the field.(改被动) Tomatoes_____ _______ by Uncle Tom in the field. 4. 同义句转换

常考的考点:主要考考纲的近义短语、常用的初中重点句型。 I.表结果so….that +句子= too … (adj) to do ↑↓

= not …(adj反义词) enough to do

He is so weak that he can’t play football. He is___ weak ____play football.

He is not _____ ______ to play football.

II.表目的so as to do =(in order)to do= so that+ 句子= in order that+句子 III. 表原因because, because of

They didn’t go to the museum last Monday. It rained hard. (保持句意基本意思) They didn’t go to the museum last Monday _______ _______the heavy rain. IV. 条件状从 if….not= unless 如果不 V. 时间状从 not…until 直到。。。才

Work harder, or you'll not succeed in your new job.(保持句意不变) _________work harder, you'll not succeed in your new job

★补充高频考点:

say sorry to= apologize to道歉; be made up of= consist(s) of 由。。。组成

besides A= in addition to A 除A以外(还有)

prefer(red)A to B= like(d) A better than B 喜欢A胜过B do harm to…= be bad for… 对…有害

improve a lot … = make progress … 在…有进步(13徐汇) escape= run away逃跑; immediately= at once 立即

high=in height EG: It is 10 meters in height. 拓展:wide= in width ; long= in length be held= take place举办 when he was over sixty= in his sixties I think…= In my opinion, …我认为 run out of= use up 用完 consider = think about 考虑

sb. pays/paid $ for sth.= sb. buys/bought sth for $=it costs/cost sb $ decide to do= make a decision to do

5. 对划线部分提问

常考的考点:how long/soon/ far/often, how much/ many的区别;Why/ What/ How 的区别

★How long 多长时间 信号词:for +时间段;since+时间点(for 10 years, since 2012) ★How soon 多久 信号词:in + 时间段(in 10 days)

★How often & How many times 表频率 信号词:once, twice, >=3 times, 特注:当信号词是every 2 weeks等时,疑问词只能How often ★How far 多远距离 信号词:meters, two hours’walk/ride

★How old 历史多久 信号词:has a history of more than 1000 years ★Why 原因 信号词:to do…,for+ doing/名词 ★How 方式 信号词:by doing…

6. 肯定句改为感叹句

常考的考点:近年来考的较少,要求掌握How/What 的修饰用法。

7. 两句子合并为一句,复合句变为简单句

常考的考点:结构是状语从句,宾语从句的使用。注意改写句子的细节问题。 He doesn’t do A. He does B. ----> He does Binstead of doing A We… . We can…. ----> We ….. so that we can….

You can go there by bus. You can go there by underground, too/instead.----> You can go there either by bus or by underground.(二选一) 总结:还有both… and …., neither…nor 表达方式

简单句/不定式----> 复合句/宾语从句 The students asked me when to have a picnic.

The students asked me when they would have a picnic.

1. Betty taught me how I could use the computer to control the machine. (改为简单句) Betty taught me how to use the computer to control the machine.

宾语从句注意点:

1.从句用陈述句语序 2. 主从句时态保持一致 3.代词合理变化

(13长宁)Frank asked me,

范文九:上海中考英语连词的用法

中考连词的用法

Presentation --连词

一、并列连词

1. and “和”,“那么”

常用结构: 祈使句+逗号+and+一般将来时

Think it over, and you’ll work it out.

2. or “或者”,”否则“

常用结构: 祈使句+逗号+or+一般将来时

Hurry up, or you’ll be late.

3. but “但是“,不能和though同时出现

4. so”所以“,不能和because同时出现

5.”不仅......而且......”有以下三种表达方式

(1)both A and B, 做主语时后跟动词复数

(2)not only A but also B, 作主语时动词单复数取决于B

(3)A as well as B, 做主语时动词单复数取决于A

Both Tom and I are students.

Not only Tom but also I am a student.

Tom as well as I is a student.

6.neither A nor B“既不......也不......”

做主语时动词单复数取决于B

Neither the teacher nor the students have been to Japan.

7.either A or B “要么......要么......”

做主语时动词单复数取决于B

You may either stay at home or go to the cinema.

二、从属连词

1.that连接宾语从句,在从句中不作任何成分,无意义,可省略。

I know (that)English is very important.

2.if/whether“是否”,连接宾语从句

He asked if/whether I could win.

3.though/although “虽然”,表示转折关系,连接让步状语从句,不能与but同时出现 He was still working though it was late.

4.because “因为”,表示因果关系,连接原因状语从句。

I stayed at home because it was raining.

5.if “如果”,unless “除非”, 表示假设,连接条件状语从句。

I will go to the park if it doesn’t rain.=If it doesn’t rain, I will go to the park.

You won’t make progress in English unless you work hard.

=If you don’t work hard, you won’t make progress in English.

6.when,while, as “当”,连接时间状语从句。

When I grow up, I want to be a teacher.

When/As I was walking in the street, I met my English teacher.

My father was reading newspaper while my mother was cooking.

7.before“之前”,after “之后”, 连接时间状语从句。

The film had already begun before they got to the cinema.

I turned on TV after I got home.

8.as soon as “一.......就......”, 连接时间状语从句

I will write to you as soon as I get there.

He went to bed as soon as he finished his homework.

9.until “直到”,连接时间状语从句

He worked until 12 o’clock.

I didn’t leave until he came.

常考的句型转换:Tom knew the truth after Mary told him.

=Tom didn’t know the truth until Mary told him.

10.so+形容词、副词原级+that...“如此......以至于......”, 表示结果,连接结果状语从句。 The situation was so funny that everybody laughed.

常考的句型转换:

so...that+肯定句=...enough to +动词原形

so...that+否定句=too...to+动词原形 He is so young that he can’特别提示 1.改写成... enough to 或 too...to 时要注意形容词/副词的位置。

2.so...that主从句主语不一致时,要在...enough to/too...to 结构中加上for sb.

The room is so big that we can live in it.=The room is big enough for us to live in.

The boxes were so heavy that he couldn’t carry them.

=The boxes were too heavy for him to carry.

11.so that...“为的是”,表示目的,连接目的状语从句

特别提示

1)so that... 从句中需包含情态动词

2)主从句时态要一致 常考的句型转换:

so that +句子=in order to/so as to +动词原形

He studies hard so that he can get a good job.

=He studies hard in order to/ so as to get a good job.

12.than “比”, 连接比较状语从句

as...as “和......一样” not as/so...as “不如”

常考的句型转换:

Tom sings better than Nick.= Nick doesn’t sing as/so well as Tom.

13.since

(1)“自从”,连接时间状语从句

I have learned a lot since 1990/two years ago/ I left here.

(2)“由于”=as, 连接原因状语从句。

Since you know how important English is, you should learn it well.

特别提示 易混淆: 此句中的if 意为“是否”,引导宾语从句。

I’此句中的if意为“如果”,引导条件状语从句。 此句中的when意为“何时”,引导宾语从句。 I’此句中的when意为“当”,引导时间状语从句。

真题解码

I.Choose the best answer:

1._________John failed to climb to the top of the mountain several times, he didn’t give up.

A.Although B.Because C.Whether D.Unless

2.Keep an English diary,________your English will improve.

A.or B.since C.when D.and

3.We will have no water to drink_______we don’t protect the earth.

A.until B.before C.though D.if

4.John didn’t give up looking for a job_____he got an offer from a German company.

A.until B.since C.because D.if

5.Take the exam carefully, ______you won’t get full marks.

A.but B. and C.or D.so

6.We didn’t start our discussion ______everybody arrived.

A.since B.if C.while D.until

7.Martin and his friends didn’t eat up all the food they ordered,_______they took the rest away.

A.for B.or C.so D.as

8.Peter will cook for his parents______the International Day of Families comes.

A.unless B.when C.until D.though

9.______Tony______Frank likes the CD. They think the music is too noisy.

A.Neither...nor B.Either...or C.Both...and D.Not only...but also

10. I hate travelling by air_____you usually have to wait for hours before the plane takes off.

A.because B.though C.until D.unless

Answers:1-5 ADDAC 6-10 DCBAA

II.Rewrite the following sentences as required.

1. I’m going to make an early start in order not to miss the train.(保持句意基本不变)

I’m going to make an early start______ ______ I won’t miss the train.

2. Chris has gone to South Africa to enjoy the 2010 World Cup.

Karen has gone to South Africa to enjoy the 2010 World Cup, too.(合并为一句)

______Chris_____Karen have gone to South Africa to enjoy the 2010 World Cup.

3.Are there any new markets in Asia? The sales manager wants to know.((合并为一句)

The sales manager wants to know ________there ______any new markets in Asia.

4. We shouldn’t talk loudly in the theatre. We shouldn’t smoke there, either.(保持句意不变) We should _______talk loudly _______smoke in the theatre.

5. Choose the perfect grapes only, or you won’t be able to make the best wine.(保持句意基本不变) You ______be able to make the best wine_____you choose the perfect grapes only.

Answers:1.so that 2.Both ...and 3.if...are 4.neither...nor 5.won’t..unless/will...if

Homework

I.Choose the best answer:

1.Have one more try, _______you will not succeed.

A.and B.or C.so D.but

2.The doctors tried their best to save the patient’s life, _______failed.

A.or B.so C.but D.because

3.I can’t understand this sentence ______there are no new words in it.

A.if B.because C.though D.as

4.I felt very tired last night, _______ I went to bed earlier than usual.

A.so B.because C.though D.if

5.You’ll be late ______you don’t get up early tomorrow morning.

A.if B.when C.before D.until

6.Mr White is ill, so _____ Tony _____John is going to attend the meeting instead.

A.both...and B.neither...nor C.either...or D.not only...but also

7.Xiao Ming has many foreign friends_______Chinese friends.

A.as well as B.as more as C.such as D.as soon as

8.The school sports meeting was put off ______the bad weather.

A.for B.because C.because of D.though

9.Jackson has worked in the bank______he left school.

A.when B.since C.as soon as D.whether

10.---Would you please give this DVD to Mary?

----Sure. I’ll give it to her _______she comes back.

A.before B.as soon as C.till D.while

11.---Your picture is wonderful!

---I had worked for 8 hours_______I finished it.

A.when B.before C.while D.after

12.She was listening to the music_____he was cooking dinner.

A.after B.before C.while D.when

13. I was walking along the street_______I heard a cry from behind.

A.when B.before C.because D.if

14.I didn’t go to bed last night______my parents came back.

A.while B.when C.after D.until

15.He hurt her ______badly _______she had to see a doctor.

A.enough...to B.so...that C.either...or D.too...to

16. You must leave here now______your mum can get some more rest.

A.though B.so C.so that D.because

17.I hope ______our team will win the game.

A.what B.which C.that D.if

18.I’m not sure ______he will be free this evening.

A.whether B.that C.which D.how

19. I can’t understand _______you mean.

A.that B.what C.how D.which

20.This is the book _______I bought yesterday.

A.whom B.who C.what D.which

Answers:1-5BCCCA 6-10CCCBB 11-15.BCADB 16-20.CCABD

II.Rewrite the following sentences as required.

1.The girl is clever enough to memorize all these new words quickly.(保持句意基本不变) The girl is ______clever _______she can memorize all these new words quickly.

2.Put on your coat, or you’ll catch a cold.(保持句意基本不变)

_____you_____put on your coat, you’ll catch a cold.

3.Betty doesn’t have potatoes for breakfast. Neither does Peter.(保持句意基本不变)

Neither Betty____Peter ______potatoes for breakfast.

4.The policeman interviewed us so as to get more information about the robbery.(保持句意基本不变) The policeman interviewed us _____ _____he could get more information about the robbery.

5.Tim will fail the test again if he doesn’t study hard.(保持句意基本不变)

Tim will fail the test again ______he _____hard.

Answers:1.so...that 2.If..don’t 3.nor...has 4.so...that 5.unless...studies

Ⅲ.Choose the best answer:

1. Hold on to your dreams, _______they will come true one day.

A.but B.and C.or D.so

2.______Betty _____Lucy is free. You have to go there alone, I’m afraid.

A.Neither;nor B.Both; and C.Not only; but also D.Either; or

3.______Vivian_____Shirley may go with you because one of them must stay at home.

A.Not only; but also B.Neither;nor C.Both; and D.Either; or

4.______my teacher ______my classmates has attended the party.

A.Both; and B.Not only; but also C.Neither;nor D./;as well as

5.You won’t do better______you’re more careful with your spelling.

A.if B.before C.unless D.although

6._______you are ill, you should go to the clinic right now.

A.For B.Though C.Until D.Since

7.A woman saw it happen _______she was walking past. She picked it up _____gave it back to me.

A.before,but B.when,and C.because,or D.after,so

8.Lucy knew nothing about it______her sister told her.

A.because B.until C.if D.unless

9. He had _____much work to do that he couldn’t go out.

A.so B.such C.as D.or

10. Mr Brown wondered _____he should send the letter by air mail or not.

A.that B.if C.whether D.how

Answers:1-5BADDC 6-10.BBBAC

范文十:2014年上海中考英语真题

2014 上海英语真题

I. Listening Comprehension. (听力理解) (共30分)

A. Listen and choose the right picture(根据你听到的内容,选出相应的图片)(6分) E

A

D

G

B) History. B) A fruit salad. B) Surprised. B) Play football.

C) English. C) A hot-dog. C) Excited.

7. A) Chemistry. 8. A) A hamburger. 9. A) Tired.

D) Maths. D) A sandwich. D) Frightened.

10. A) Watch TV.

11. A) Fifteen minutes’walk.

C) Fifty minutes’ walk.

C) Go to the cinema. D) Read a book. B) Fifteen minutes’ bus ride. D) Fifty minutes’ bus ride.

12. A) Thursday. 13. A) Trips.

B) Friday. B) Computers.

C) Saturday. C) Parents.

D) Sunday. D) Jobs.

14. A) At the beach. B) At the airport. C) In the theatre. D) In the hotel.

C. Listen to the passage and tell whether the following statements are true or false (判断下

列句子是否符合你听到的短文内容,符合的用“T”表示,不符合的用“F”表示)(6分)

15. My aunt and uncle sent me a bottle of honey as a birthday present last year. 16. The smell of my hair attracted lots of bees when I went outside.

17. I jumped into my neighbour’s swimming pool to stay away from the bees. 18. When I climbed out of the pool, the bees were still flying around. 19. My aunt and uncle wrote me a letter and apologized to me. 20. This is a story about my unforgettable birthday present.

D. Listen to the passage and complete the following sentences(听短文,完成下列内容。每空格限填一词)(10分)

21. Dan Carter lives in London and works as __________ __________ there.

22. Dan and I stay in touch __________ __________ and sometimes we call each other. 23. When I __________ __________ or when I need to talk to somebody, I can always call Dan.

1